środa, 3 września 2008

Indyjski Naan


To indyjskie pieczywo jest jedną z ulubionych przekąsek mojego męża.
Robi się szybko i równie szybko znika z talerza, a rozbiegane oczy szukają jeszcze jednej porcji. Można je podać do wielu dań. My na wieczorne podjadanie robimy do niego sosy czosnkowe, paprykowe lub z awokado. Jednak równie dobrze smakuje z oliwą z oliwek.
Gliniany Tandoor (indyjski piec) z pewnością sprawia, że pieczywo smakuje najlepiej ale my z powodu jego braku wykorzystamy nasz piekarnik.
Do dzieła! Może i Wy zdążycie przygotować go przed filmem. Zapraszam do przygotowania ciasta. Po przerwie reklamowej będziecie zajadać ciepły indyjski chleb.


Składniki:

1 szklanka mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 bardzo płaska łyżka soli
1 płaska łyżka cukru
ok. 150 ml mleka

Przygotowanie:

Mąkę połączyć z solą i cukrem. Dodać mleko i oliwę.
Wszystko dobrze zagniatać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie.
Uformować kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Później podzielić ciasto na cztery części.
Piekarnik na funkcji grill nastawić na maksymalną temp. zostawiając blachę w środku.
Ciasto rozwałkować na 4 placki. Ja w trakcie wałkowania posypuje je oregano lub świeżą bazylią.
Wsadzić do piekarnika i piec ok. 5 min.
Placki muszą być rumiane.

Smacznego!!!!!!!!
Posted by Picasa

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Do dupy ten przepis !!!

Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko”
Website counter

Nasze e-Książki
Foodle.pl
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.