niedziela, 31 sierpnia 2008

Łosoś w sosie kaparowo-bazyliowym



Łosoś jest rybą, na którą zawsze mam ochotę.
Powszechnie wiadomo, że jedzenie ryb jest zdrowe i zmniejsza ryzyko zachorowań na różne choroby, w tym choroby serca.
Zrobiłam łososia, którego smak podbiłam czymś więcej niż tradycyjna cytryna.
Zachęcam do przygotowania łososia w zielonym sosie.


Składniki:

2 dzwonki z łososia
oliwa z oliwek
pieprz
sól

sos (porcja dla dwóch osób):

3 łyżki kaparów
garść świeżych liści bazylii
1 łyżeczka pesto zielonego
1 łyżka posiekanej natki zielonej pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z połówki małej cytryny
1 duży ząbek czosnku

Przygotowanie:

Rybę usmażyć z dwóch stron. Ok 5 min. tak, żeby bez problemu rozdzielała się na
kawałeczki.

Wypukane kapary oraz bazylię, pesto, pietruszkę i czosnek .
Następnie do powstałej masy dodajemy oliwę i sok cytryny.

Po usmażeniu rybę przyprawiamy sosem trzymanym chwile w lodówce.

Smacznego!
Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko”
Website counter

Nasze e-Książki
Foodle.pl
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.