środa, 21 października 2009

Kalafiorowa z serkiem brie


Zupa krem kalafiorowy z serkiem brie

Składniki:

jedna kilogramowa główka kalafiora
1 kostka rosołowa
litr wody
serek brie wg uznania

Przygotowanie:

Kalafior umyć i rozdzielić kwiaty. Zalać wodą i wrzucić kostkę rosołową. Kalafior gotujemy, aż będzie się rozpadał, a następnie miksujemy blenderem na gładki krem.
Nalewamy do talerzy i na gorący krem ścieramy na tarce serek brie.
Podajemy pieprz i sól do smaku dla chętnych ;-)

Smacznego!

4 komentarze:

Nina pisze...

a zupa nie jest mdła?

CafePodróż pisze...

Jak dla mnie nie była mdła. A ponieważ lubię kalafior i bardzo często objadam się pleśniowymi serami to takie połączenie bardzo mi smakowało. Ser zaostrzył smak zupy.
Jednakże nie ma rzeczy idealnych :-) także nie pogniewam się jeśli ktoś udoskonali ten przepis zgodnie ze swoimi upodobaniami :-)

Nina pisze...

pytalam, bo kalafior kojarzy mi sie z odchudzaniem, przewaznie z mdlymi potrawami

jak bym zalazla cos ciekawe, byloby fajnie :)

pzdr

CafePodróż pisze...

Tu o odchudzaniu nie ma mowy ;-)
A jaki pyszny jest odchudzający kalafior z tartą bułką na masełku ;-)

Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko”
Website counter

Nasze e-Książki
Foodle.pl
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.