czwartek, 21 sierpnia 2008

Domowa lemoniada


Domowa lemoniada (porcja na dwie szklanki)

2 szklanki wody mineralnej gazowanej
2 łyżeczki demerary
2 łyżki granulatu herbaty o smaku cytrynowym
1 cytryna
5 kostek lodu

Przygotowanie:
Cytrynę obrać ze skórki w taki sposób żeby powstała spiralka, którą należy przez 1 min. trzymać w gotującej się wodzie. Skórkę wyciągnąć i przekroić w taki sposób żeby powstały dwa paseczki. Skórki posłużą później do ozdobienia lemoniady.
Obraną cytrynę pokroić ćwiartki. Wrzucić na dno szklanek lub kieliszków po ćwiartce cytryny.
Z reszty cytryny wycisnąć sok. Każdy kieliszek zasypać do połowy kruszonym lodem.
Dwie łyżki granulatu zalać w szklance wodą mineralną. (do połowy szklanki)
Przelać do kieliszków. Lemoniadę ozdobić skórką, a na górę wsypać po łyżeczce demerary.
Miłośnicy cukru mogą pozwolić sobie na większą ilość demerary.
Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko”
Website counter

Nasze e-Książki
Foodle.pl
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.