piątek, 30 stycznia 2009

Škubánkové placky se slaninou

Škubánkové placky se slaninou


Składniki:

1 kg mącznych ziemniaków
180 g mąki pszennej (najlepsza będzie semolina)
olej lub oliwa do smażenia
200 g chudego boczku pokrojonego w cienkie plastry
2 ząbki czosnku
sól
200 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
pęczek natki pietruszki


Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, wypłukać w bieżącej wodzie i pokroić w niewielką kostkę, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z mąką i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstałą masę podzielić na 6 równych porcji, z których każdą rozwałkować na placek o średnicy ok. 20 cm i grubości 0,5 cm. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na złoto z każdej strony. Po usmażeniu placki odłożyć w ciepłe miejsce, a na patelni usmażyć boczek na chrupko.
Podawać z usmażonym boczkiem, dipem jogurtowo-czosnkowo-pietruszkowym i kufelkiem czeskiego Staropramena ;-)
Smacznego :-)

2 komentarze:

Pinos pisze...

Jeżeli tylko będzie można wymienić Staropramen na kozela Welkopopowickiego, to poproszę porcyjkę.

CafePodróż pisze...

Bardzo proszę ;-)

Website counter
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.