piątek, 3 października 2008

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem



Tym razem prezentuję kolejny szybki chlebek i chociaż obiecałam, że będzie przepis na naleśniki, to muszę napisać o tym pieczywie.
To następna wersja bardzo łatwego chleba, ale już nie tak skromna jak poprzedni przepis. Jego tajemnicą, jak przy większości chlebków, jest dokładne wyrabianie i długie wyrastanie ciasta. Sposób na domowy chleb ze słonecznikiem.
Zaczynamy!


Składniki:
500 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
400 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1 opakowanie drożdży instant
½ szklanki ziaren słonecznika


Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy poza ziarnami słonecznika.
Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Kiedy ciasto podrośnie, łączymy je ze słonecznikiem i odstawiamy na 40 minut.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto uformowane w bochenek. Ciasto zostawiamy kolejny raz do wyrośnięcia na 40 minut.
Chociaż wydaje się to bardzo pracochłonne to zapewniam, że wcale takie nie jest.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chlebek pieczemy 45 minut.
Po upieczeniu wyciągamy do wystygnięcia i zawijamy w płócienną ściereczkę.
Polecam! Chleb rośnie gigantyczny :-)

Brak komentarzy:

Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko”
Website counter

Nasze e-Książki
Foodle.pl
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.