niedziela, 21 września 2008

Małże w sosie z białego wina i masła



małże białe
100 ml białego wina wytrawnego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
cytryna

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek, wymieszać i zalać 50 ml wina, przyprawić szczyptą soli, a następnie dodać 2 łyżki masła.

Na tym etapie musimy mieć przygotowane małże, które wcześniej wrzuciliśmy na wrzątek na minutę do dwóch, odcedziliśmy i skropiliśmy sokiem z cytryny

Małże przesypujemy na patelnię i delikatnie mieszamy. Po 5 min zalewamy pozostałym winem i ściągamy z ognia po 2 min.
Małże przekładamy na talerz i ozdabiamy łyżką masła.

Pychota!!!!!!!!!!!

2 komentarze:

JS pisze...

Biją na głowę mule a do tego są tańsze :)
Niebo w gębie :)
Do kupienia tylko w dobrych sklepach muzycznych ;)

Anonimowy pisze...

Witamy

Przepis genialny i dlatego wyróżniony na www.pytanie.ocencieto.pl

pozdrawiamy
ps mail w razie kontaktu biuro@ocencieto.pl

Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko”
Website counter

Nasze e-Książki
Foodle.pl
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.