niedziela, 18 stycznia 2009

Korzenna zupa jabłkowa



Korzenna zupa jabłkowa

To moja kolejna propozycja w ramach Zimowego festiwalu zup :-)
Macie ochotę na nietypową słodką zupę z nutą cynamonu i goździków? Zapraszam :-)


Składniki:

ok. 1 litra wody
3 średnie jabłka
ok. 70 g demerary (jeśli chcecie aby zupa była słodsza możecie dodać więcej)
5 goździków
2-3 cm kory cynamonowej
60 ml rumu (ja użyłam białego Bacardi)
mała szczypta soli

szklanka drobnego makaronu
2 łyżki kwaśnej śmietany


Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę i wsypać demerarę. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w drobną kostkę i przełożyć do wody z cukrem dodając goździki oraz cynamon. Całość gotować ok. 25-30 min. aż jabłka będą miękkie. Wyłowić z zupy goździki i cynamon (nie będą już potrzebne ponieważ oddały smak i zapach w trakcie gotowania). Wlać rum i następnie wszystko zmiksować blenderem, aż zupa nie będzie miała grudek. Gotować jeszcze przez ok. 10 min.
Podawać z drobnym makaronem i łyżką śmietany.
Smacznego :-)

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

świetny pomysł na zupę :) gratuluje

Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko”
Website counter

Nasze e-Książki
Foodle.pl
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.