sobota, 23 sierpnia 2008
Minestrone
Po nocnym, wyjątkowym spotkaniu ze znajomymi długo leżymy w łóżku. Z przyjemnością leniuchujemy, jemy szybkie śniadanie i zapadamy ponownie w słodki sen.
Pochmurne letnie popołudnie sprawia, że lenistwo ogrania nas całkowicie, ale nasze brzuchy nie są, aż tak leniwe jak my i zaczynają domagać się czegoś ciepłego.
Nie chcemy jeść ciężkiego obiadu dlatego powstaje Minestrone.
Zupa, która nasyci nas, rozgrzeje i pobudzi do życia.
Jest zupą wielu smaków. Jej skład jest różny w zależności od regionu Włoch.
Podstawa tej zupy to duża ilość warzyw.
Składniki:
800 g cukinii pokrojonej w kostkę
2 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 ziemniak wcześniej ugotowany (nie jest niezbędny)
1 cebula
1 duża marchew
1 duża czerwona papryka
1 duży pomidor sparzony i obrany ze skórki
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 l. wody
2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
1 kostka rosołowa do smaku
Przygotowanie:
Marchew obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew i ziemniaki wrzucić do wywaru z kostki (0,5 l wody).
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oliwy, kiedy cebula będzie rumiana dorzucić wcześniej ugotowanego w mundurku ziemniaka (oczywiście obranego i pokrojonego w kostkę), a na koniec połowę papryki (kostka) – wszystko dusić pod przykryciem.
Cukinię wrzucić do garnka, następnie resztę papryki (kostka). Ziemniaka, cebulę, paprykę połączyć z resztą. Dolać do garnka 0,5 l wody. Kiedy ziemniaki i cukinia będą miękkie zupa jest gotowa.
Należy jednak pamiętać, że warzywa nie mogą być rozgotowane. Mają być takie żeby wyczuć smak każdego z nich. Zupę gotuje się krótko.
Zupę przelaną do misek ozdabiam pomidorem pokrojonym na małe kawałeczki, oliwkami z pastą czosnkową i zieloną pietruszką.
Przed podaniem zupy robię w piekarniku grzanki, które doprawiam oliwą z oliwek.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
Odwiedzam
Archiwum bloga
-
▼
2008
(103)
-
▼
sierpnia
(29)
- Na ratunek Gelato, czyli pysznie w słońcu!
- Lody melonowe i truskawkowe;-)
- Zakazane piosenki, czyli o randkach moich dziadków!
- Magiczny Lublin z pierogami
- Przepis na pierogi z Lublina
- Cannoli di manna
- Letnie śniadanie
- Chleb cwaniaczek
- Drzewko długowieczności
- Bez tytułu
- Ciasto ze śliwkami
- Smacznego!
- Krem z kabaczka
- Ptasie mleczko
- Lemoniada
- Bez tytułu
- Domowa lemoniada
- Minestrone
- Indyk w zielonym pieprzu
- Kreta z lotu ptaka
- Kreta-radość życia
- Kreta-radość życia (cd)
- Kri-Kri
- Bułki z jagodami
- Gorąca czekolada
- Focaccia
- Suflet jabłkowy
- Łosoś w sosie kaparowo-bazyliowym
- ► października (25)
-
▼
sierpnia
(29)
-
►
2009
(53)
- ► października (5)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz