poniedziałek, 25 sierpnia 2008

Bułki z jagodami

Dostałam jagody... ;-)

Składniki:

2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
1/4 szklanki ciepłej wody
170 g masła
½ łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
570 g mąki
3 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko do posmarowania bułek
ok. 3 płaskich łyżek cukru trzcinowego do posypania
Nadzienie:270 g jagód
½ opakowania cukru waniliowego
1 ½ łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru (płaskie)


Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondlu i dodać mleko. Podgrzać i odstawić, żeby wystygło.
W misce połączyć mąkę, sól, drożdże i cukier. Składniki w misce pomieszać.
Do miski wbić jedno jajko i delikatnie pomieszać, później stopniowo dodawać zawartość rondla i wodę. Ciasto zagnieść i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło (przykryć ściereczką).

Przygotować żółtko i pędzelek do smarowania bułek.
W osobnym naczyniu pomieszać jagody z cukrem i bułką.
Z ciasta robić placuszki ok. 8 cm, nadziewać jagodami i formować bułki.
Układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Posmarować żółtkiem i posypać cukrem trzcinowym.
Odstawić w ciepłe miejsce na 25 min.
Piekarnik nagrzać przed wsadzeniem bułek na 200 stopni.
Piec 20 min (w niektórych piekarnikach może być krócej, aż do zbrązowienia skórki).

Smacznego!
Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko”
Website counter

Nasze e-Książki
Foodle.pl
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.