wtorek, 19 sierpnia 2008

Ciasto ze śliwkami

1 ½ szklanki śliwek bez pestek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżka octu
Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowana formy.
Ja piekę to ciasto w foremce o średnicy 24cm.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Drylujemy śliwki.
Jajka ubijamy z cukrem ok. 5 min.
Do ubitych jajek dodajemy olej, wodę i ocet, a następnie mieszamy. Na tym etapie możemy włączyć do nagrzania piekarnik. Ciasto pieczemy w 190 stopniach.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy resztę składników.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy i na wierzchu układamy połówki śliwek.
Ciasto pieczemy 40 min. po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jeśli patyczek jest suchy możemy wyciągnąć ciasto z piekarnika.
Ja posypuje je cukrem pudrem.
Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko”
Website counter

Nasze e-Książki
Foodle.pl
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.