sobota, 31 stycznia 2009

Fazolová polévka se smetanou


Fazolová polévka se smetanou


Składniki:

200 g białej fasoli (ja użyłam takiej z puszki)
4 średnie ziemniaki
1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 500 g)
1 łyżka masła
200 ml śmietany 18%
1 cebula
200 g wędzonki
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki pszennej
pęczek pietruszki
sól do smaku


Przygotowanie:

Drobno pokrojoną wędzonkę oraz cebulę na złoto obsmażamy na oliwie. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i gotujemy w mniej więcej połowie bulionu. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, a następnie gdy ziemniaki zaczną robić się miękkie dodajemy fasolę, podsmażoną z cebulą wędzonkę oraz przyprawy tj. paprykę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Całość gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Z masła i mąki robimy na głębszej patelni zasmażkę, dolewamy do niej pozostałą połowę bulionu dokładnie mieszając, a następnie przelewamy ją do gotującej się zupy. Ściągamy zupę z ognia i zabielamy śmietaną. Na talerzu zupę ozdabiamy świeżą natką pietruszki. Przed podaniem można usunąć z naszej zupy liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.

Smacznego :-)

3 komentarze:

asieja pisze...

zapisuję przepis do wypróbowania (:

Pinos pisze...

Takiej fasolowej nie jadłam. OK, kupuję ;o)

CafePodróż pisze...

Bardzo się cieszę,zupa jest smaczna i podobna do fasolki po bretońsku,jednak nie tak intensywa w smaku. Zdecydowanie czeska kuchnia ;-)

Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko”
Website counter

Nasze e-Książki
Foodle.pl
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.