środa, 20 sierpnia 2008

Krem z kabaczka


Dzisiaj przygotowałam krem, który nie jest pracochłonny i można powiedzieć, że robi się sam. Ponieważ mamy czas cukiniowo – ogórkowo – kabaczkowy postanowiłam zrobić sezonowy obiad. Kabaczek jest warzywem, które łatwo poddaje się obróbce i można z niego wyczarować naprawdę wiele dań.

Składniki:
1 Kabaczek średniej wielkości ok. 25cm
1 mała cebula
2 czubate łyżki masła
2 czubate łyżki serka topionego typu gołda
1 szklanka wody
pół łyżeczki pieprzu
sól do smaku
kostka Knorr zielona pietruszka

Przygotowanie:

Obranego kabaczka pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
Wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody.
Kiedy kabaczek zacznie się gotować wrzucamy kostkę pietruszki i solimy do smaku.
Gotujemy pod przykryciem!
Na patelni szklimy cebulę na łyżce masła. Drugą łyżkę masła dodajemy do gotującego się kabaczka. Rumianą cebulę dodajemy do kabaczka.
Kiedy wszystko jest miękkie dodajemy ser topiony.
Następnie wszystko miksujemy i doprawiamy pieprzem i solą, aż do otrzymania konsystencji budyniu.
Krem można ozdobić zieloną pietruszką albo grzankami.
Ja podaję krem z grzankami z pieczywa ciabata ale nawet wtedy nie zaszkodzi odrobina pietruszki dla ozdoby.

Smacznego!!!
Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Website counter
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.