piątek, 10 października 2008

Puszyste racuchy z jabłkami


Urocza siwa Pani i miły starszy Pan, a do tego kilka drzewek z jabłkami, które smakują cudownie. To obrazek nie z filmu, ale z życia wzięty. Uroczą starszą Panią jest siostra mojej Babci, która wspólnie z mężem część roku spędza w swoim domku za miastem. Z tej działki właśnie przyjechały do minie pyszne kwaskowate jesienne jabłuszka, które znalazły się w racuchach i nie tylko ;-)


Puszyste racuchy z jabłkami

Składniki:
3 jajka
250 g mąki
5 g soli kuchennej
0,25 l mleka
1 łyżeczka oleju
4 średniej wielkości jabłka


Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek.
Mąkę przesiać i wsypać do miski. Dodać żółtka, sól, olej i mleko. Dobrze wymieszać na gładkie ciasto.
Ciasto odstawić na 20 min.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta tuż przed smażeniem (delikatnie wmieszać).
Smażyć, aż racuchy będą rumiane.
Smacznego!
Uwaga! Jabłka oczywiście też wmieszać w ciasto ;-)

Brak komentarzy:

Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko”
Website counter

Nasze e-Książki
Foodle.pl
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.