czwartek, 7 sierpnia 2008

Cannoli di manna

Sycylia, czyli tam gdzie manna z nieba spada.
Oczywiście nie dosłownie bo manna na Sycylii spływa z jesionu mannowego.
Nazwa tego drzewa pochodzi od soku wydzielanego z uszkodzonych pędów, który krzepnąc tworzy tzw. mannę, mającą zastosowanie w medycynie (właściwości przeczyszczające).
Drzewo zostaje zranione zakrzywionym nożem, później wbija się w nie gwóźdź, a do niego przywiązany jest sznurek po którym spływa sok.
Sok po jakimś czasie krystalizuje się, a sznurek zostaje usunięty i tak powstają cukierki ze słodkich kryształków.
Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko”
Website counter

Nasze e-Książki
Foodle.pl
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.