niedziela, 31 sierpnia 2008
Łosoś w sosie kaparowo-bazyliowym
Łosoś jest rybą, na którą zawsze mam ochotę.
Powszechnie wiadomo, że jedzenie ryb jest zdrowe i zmniejsza ryzyko zachorowań na różne choroby, w tym choroby serca.
Zrobiłam łososia, którego smak podbiłam czymś więcej niż tradycyjna cytryna.
Zachęcam do przygotowania łososia w zielonym sosie.
Składniki:
2 dzwonki z łososia
oliwa z oliwek
pieprz
sól
sos (porcja dla dwóch osób):
3 łyżki kaparów
garść świeżych liści bazylii
1 łyżeczka pesto zielonego
1 łyżka posiekanej natki zielonej pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z połówki małej cytryny
1 duży ząbek czosnku
Przygotowanie:
Rybę usmażyć z dwóch stron. Ok 5 min. tak, żeby bez problemu rozdzielała się na
kawałeczki.
Wypukane kapary oraz bazylię, pesto, pietruszkę i czosnek .
Następnie do powstałej masy dodajemy oliwę i sok cytryny.
Po usmażeniu rybę przyprawiamy sosem trzymanym chwile w lodówce.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
Odwiedzam
Archiwum bloga
-
▼
2008
(103)
-
▼
sierpnia
(29)
- Na ratunek Gelato, czyli pysznie w słońcu!
- Lody melonowe i truskawkowe;-)
- Zakazane piosenki, czyli o randkach moich dziadków!
- Magiczny Lublin z pierogami
- Przepis na pierogi z Lublina
- Cannoli di manna
- Letnie śniadanie
- Chleb cwaniaczek
- Drzewko długowieczności
- Bez tytułu
- Ciasto ze śliwkami
- Smacznego!
- Krem z kabaczka
- Ptasie mleczko
- Lemoniada
- Bez tytułu
- Domowa lemoniada
- Minestrone
- Indyk w zielonym pieprzu
- Kreta z lotu ptaka
- Kreta-radość życia
- Kreta-radość życia (cd)
- Kri-Kri
- Bułki z jagodami
- Gorąca czekolada
- Focaccia
- Suflet jabłkowy
- Łosoś w sosie kaparowo-bazyliowym
- ► października (25)
-
▼
sierpnia
(29)
-
►
2009
(53)
- ► października (5)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz