Ciasto:
500g mąki pszennej (użyłam mąki typ 500)
1 jajko
125 ml wody
szczypta soli
Farsz:
2 duże ugotowane ziemniaki
200 g sera feta
1 duża cebula
ok. 300 g sera białego
oliwa
sól
pieprz
szklanka kaszy pęczak
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę – robimy stożek i w środek wbijamy surowe jajko, dodajemy sól, wodę i zagniatamy. Starannie wyrobione ciasto posypujemy z wierzchu mąką, robimy dość gruby wałek i dzielimy na kilka części.
Każdą część lekko spłaszczamy ręką, wałkujemy na cienki placek.
Ja wałkuję ciasto bardzo cieniutko. Do wykrawania pierogów używam specjalnej foremki, ale można sobie pomóc szklanką albo foremkami do ciasteczek.
Uwaga! Jeśli ciasto jest zbyt twarde możemy dolać do niego wody, ale bardzo ostrożnie.
Ciasto poddaje się ciężko przy wałkowaniu, ale takie właśnie powinno być.
Przygotowanie farszu:
Na początku gotujemy kaszę (1 szklanka kaszy w 2 szklankach wody) i ziemniaki.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę.
Z lenistwa nie czekam aż wystygną i robię to kiedy są jeszcze gorące.
Do przeciśniętych ziemniaków wkładamy fetę (używam fety ponieważ farszu nie muszę wtedy solić zbyt mocno, a same pierogi mają lepszy smak)
Ziemniaki i fetę rozgniatam w misce.
Na łyżce oliwy szklimy cebulę. Kiedy cebula zaczyna się rumienić przekładamy ją do rozgniecionych z fetą ziemniaków. Wtedy dodaję ser biały i doprawiam wszytko pieprzem.
Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę.
Wszystko jeszcze raz mieszamy.
Z tak przygotowanego ciasta wykrawam koła, które nadziewam farszem.
Ulepione pierogi wrzucamy na wrzątek. Wyciągamy kiedy wypłyną.
Ja podaje je z cebulką zeszkloną na maśle.
Smacznego!
wtorek, 5 sierpnia 2008
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
Odwiedzam
Archiwum bloga
-
▼
2008
(103)
-
▼
sierpnia
(29)
- Na ratunek Gelato, czyli pysznie w słońcu!
- Lody melonowe i truskawkowe;-)
- Zakazane piosenki, czyli o randkach moich dziadków!
- Magiczny Lublin z pierogami
- Przepis na pierogi z Lublina
- Cannoli di manna
- Letnie śniadanie
- Chleb cwaniaczek
- Drzewko długowieczności
- Bez tytułu
- Ciasto ze śliwkami
- Smacznego!
- Krem z kabaczka
- Ptasie mleczko
- Lemoniada
- Bez tytułu
- Domowa lemoniada
- Minestrone
- Indyk w zielonym pieprzu
- Kreta z lotu ptaka
- Kreta-radość życia
- Kreta-radość życia (cd)
- Kri-Kri
- Bułki z jagodami
- Gorąca czekolada
- Focaccia
- Suflet jabłkowy
- Łosoś w sosie kaparowo-bazyliowym
- ► października (25)
-
▼
sierpnia
(29)
-
►
2009
(53)
- ► października (5)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz