Zupa Crécy (czyt. kresi)
przepis wg. Encyklopedii Kulinarnej - Larousse
Składniki:
1 litr bulionu wołowego lub wywaru drobiowego (ja użyłam bulionu cielęcego)
500 g marchewki
1 duża cebula
80 g masła
1 szczypta soli
½ łyżeczki cukru
100 g ryżu (ja użyłam płatków ryżowych)
Przygotowanie:
Przygotować bulion. Obrać marchewkę i cebulę, pokroić w cienki plasterki, po czym dusić powoli w rondlu (ok. 20 min) z 50 g masła, solą i cukrem. Kiedy będą miękkie, wlać 0,8 l wcześniej przygotowanego bulionu, zagotować (w oryginalnej wersji w tym momencie należy wsypać powoli ryż, mieszając jednocześnie drewnianą łyżką, a następnie gotować pod przykryciem 20 min. na bardzo wolnym ogniu). Ja gotowałam na bardzo wolnym ogniu przez ok. 15 min po czym dodałam płatki ryżowe i gotowałam jeszcze przez 5 min. Po ugotowaniu całość zmiksować, a następnie przetrzeć przez gęsty cedzak lub sitko. Rozrzedzić pozostałą częścią bulionu, podgrzać i dodać odłożone masło.
Gotową zupę Crécy podałam z obsmażonymi na maśle grzankami.
Smacznego :-)
poniedziałek, 27 października 2008
Zupa Crécy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
Odwiedzam
Archiwum bloga
-
▼
2008
(103)
-
▼
października
(25)
- Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem
- Naleśniki z jeżynami
- Belvedere
- Ciasteczka migdałowe
- Puszyste racuchy z jabłkami
- Powidła śliwkowe
- Czy zanim tu dotarłeś, odwiedziłeś stronę Poskiej ...
- Kopytka
- Kopytka bazyliowe
- Tyniec , konfitura i Ojciec Leon
- Tyniec
- Makrela w orzechach
- Drożdżówki z makiem
- Barszcz biały na kurkach
- Omlet z serem
- Knedle ze śliwkami
- Challah (chałka)
- Piekarnia Mojego Taty
- Zupa Crécy
- Chleb żytni
- Zupa z rydzów
- Chleb pszenno-żytni
- Spaghetti all’arrabbiata
- Kurczak pod kołderką
-
▼
października
(25)
-
►
2009
(53)
- ► października (5)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz