Składniki:
600 g mąki
225 ml cieplej wody
1 paczka suszonych
35 g miodu
5 łyżek oleju
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
jajko do posmarowania
Przygotowanie :
Wszystkie składniki wymieszać, aż ciasto się napowietrzy i będzie gładkie.
Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ugniatamy i dzielimy na 4 równe części.
Z czterech części zaplatamy warkocz. W momencie, w którym nie można już w dokładny sposób zaplatać warkocza należy przyciąć końce i podwinąć, a z resztek ciasta uformować tym razem 3 wałeczki, z których powtórnie zrobimy warkocz. Mały warkocz układamy na dużym (na środku)
Odstawiamy tak wyrobione ponownie na godzinę.
Po godzinie smarujemy chałkę rozrobionym jajkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy do niego ciasto.
Pieczemy 35-40 minut. (piekę w piekarniku elektrycznym ).
Chałka w którą stukamy po upieczeniu i która wydaje głuchy odgłos jest gotowa.
Smacznego!!!
piątek, 24 października 2008
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
Odwiedzam
Archiwum bloga
-
▼
2008
(103)
-
▼
października
(25)
- Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem
- Naleśniki z jeżynami
- Belvedere
- Ciasteczka migdałowe
- Puszyste racuchy z jabłkami
- Powidła śliwkowe
- Czy zanim tu dotarłeś, odwiedziłeś stronę Poskiej ...
- Kopytka
- Kopytka bazyliowe
- Tyniec , konfitura i Ojciec Leon
- Tyniec
- Makrela w orzechach
- Drożdżówki z makiem
- Barszcz biały na kurkach
- Omlet z serem
- Knedle ze śliwkami
- Challah (chałka)
- Piekarnia Mojego Taty
- Zupa Crécy
- Chleb żytni
- Zupa z rydzów
- Chleb pszenno-żytni
- Spaghetti all’arrabbiata
- Kurczak pod kołderką
-
▼
października
(25)
-
►
2009
(53)
- ► października (5)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz