środa, 8 października 2008
Naleśniki z jeżynami
Dzisiaj coś dla wielbicieli naleśników.
To prosty szybki obiad, deser lub inny posiłek jeśli tylko mamy takie marzenie.
U nas wyjątkowo naleśniki pojawiły się na kolacji.
Mieliśmy ochotę na coś słodkiego, a poza tym jest ktoś kto długo czekał na ten przepis. Z tego co wiem to nawet nie jeden Ktoś, ale cała rodzina Ktosiów, którzy mogliby je jeść o każdej porze. Może z tym prostym przepisem będą częściej podjadać naleśniki.
Farsz pozostawiam tym razem Waszej wyobraźni.
Ja miałam koszyczek jeżyn, które bardzo lubię i postanowiłam je wykorzystać.
Ciasto (na 4 naleśniki o średnicy ok. 25 cm)
200 g mąki pszennej
300 ml mleka
1 jajko
3 płaskie łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
olej do smażenia
W tej wersji jeżyny i cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć. Wyrobić ciasto, musi być lejące.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć naleśniki przewracając je wtedy kiedy będą rumiane.
Ja nalewam ciasto na patelnie chochlą – tak wygodniej :-)
Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
Odwiedzam
Archiwum bloga
-
▼
2008
(103)
-
▼
października
(25)
- Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem
- Naleśniki z jeżynami
- Belvedere
- Ciasteczka migdałowe
- Puszyste racuchy z jabłkami
- Powidła śliwkowe
- Czy zanim tu dotarłeś, odwiedziłeś stronę Poskiej ...
- Kopytka
- Kopytka bazyliowe
- Tyniec , konfitura i Ojciec Leon
- Tyniec
- Makrela w orzechach
- Drożdżówki z makiem
- Barszcz biały na kurkach
- Omlet z serem
- Knedle ze śliwkami
- Challah (chałka)
- Piekarnia Mojego Taty
- Zupa Crécy
- Chleb żytni
- Zupa z rydzów
- Chleb pszenno-żytni
- Spaghetti all’arrabbiata
- Kurczak pod kołderką
-
▼
października
(25)
-
►
2009
(53)
- ► października (5)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz