środa, 8 października 2008

Naleśniki z jeżynami



Dzisiaj coś dla wielbicieli naleśników.

To prosty szybki obiad, deser lub inny posiłek jeśli tylko mamy takie marzenie.
U nas wyjątkowo naleśniki pojawiły się na kolacji.
Mieliśmy ochotę na coś słodkiego, a poza tym jest ktoś kto długo czekał na ten przepis. Z tego co wiem to nawet nie jeden Ktoś, ale cała rodzina Ktosiów, którzy mogliby je jeść o każdej porze. Może z tym prostym przepisem będą częściej podjadać naleśniki.
Farsz pozostawiam tym razem Waszej wyobraźni.
Ja miałam koszyczek jeżyn, które bardzo lubię i postanowiłam je wykorzystać.

Ciasto (na 4 naleśniki o średnicy ok. 25 cm)

200 g mąki pszennej
300 ml mleka
1 jajko
3 płaskie łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
olej do smażenia

W tej wersji jeżyny i cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć. Wyrobić ciasto, musi być lejące.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć naleśniki przewracając je wtedy kiedy będą rumiane.
Ja nalewam ciasto na patelnie chochlą – tak wygodniej :-)

Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego!
Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Fundacja Anny Dymnej „Mimo Wszystko”
Website counter

Nasze e-Książki
Foodle.pl
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.