niedziela, 19 października 2008
Makrela w orzechach
Makrela pyszna chociaż tłusta ryba. Niestety nie wszędzie można ją dostać nad czym bardzo ubolewam (mam na myśli świeżą). Sposobów na rybkę jest dużo. Ja podałam makrelę w orzechowej panierce i nadziałam ją serem feta.
Składniki:
świeża makrela (w tym wypadku 2)
80 g orzechów włoskich
1 jajko
4 łyżki mąki
1 cytryna
2 czubate łyżki sera feta
Przygotowanie:
Orzechy zmielić i wysypać w dużym płaskim naczyniu, wymieszać ze szczyptą soli.
Rybę skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 10 minut.
Przed smażeniem rybę faszerować serem feta, dzięki temu brzuszek powinien się ładnie zamknąć. Później maczać w jajku i delikatnie oprószyć mąką ( ja zrobiłam to za pomocą sitka), następnie panierować w orzechach (można sobie powtórnie pomóc jajkiem) i smażyć.
Na koniec wrzucam na patelnię trochę masełka. Smażyłam przewracając po ok. 10 minut z każdej strony.
Rybę podawać z cytrynką i kwaśno pikantną sałatką. Ja podałam również pieczone ziemniaki.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
Odwiedzam
Archiwum bloga
-
▼
2008
(103)
-
▼
października
(25)
- Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem
- Naleśniki z jeżynami
- Belvedere
- Ciasteczka migdałowe
- Puszyste racuchy z jabłkami
- Powidła śliwkowe
- Czy zanim tu dotarłeś, odwiedziłeś stronę Poskiej ...
- Kopytka
- Kopytka bazyliowe
- Tyniec , konfitura i Ojciec Leon
- Tyniec
- Makrela w orzechach
- Drożdżówki z makiem
- Barszcz biały na kurkach
- Omlet z serem
- Knedle ze śliwkami
- Challah (chałka)
- Piekarnia Mojego Taty
- Zupa Crécy
- Chleb żytni
- Zupa z rydzów
- Chleb pszenno-żytni
- Spaghetti all’arrabbiata
- Kurczak pod kołderką
-
▼
października
(25)
-
►
2009
(53)
- ► października (5)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz