Wybuchowy deser czyli granat pod kruszonką.
Na zimowe wieczory we dwoje :-)
Składniki na 2 porcje:
1 średniej wielkości dojrzały owoc granatu
2 czubate łyżki demerary (cukru trzcinowego)
na kruszonkę:
75 g masła
150 g mąki
sól
pół roztrzepanego jajka
1 łyżka stołowa zimnej wody
Przygotowanie:
Owoc granatu przekroić na pół i wyłuskać pestki.
Masło należy pokroić w kostkę aby zmiękło. Do miski przesiać mąkę, z której utworzyć kopczyk, a następnie dodać roztrzepane jajko, dużą szczyptę soli, wodę oraz masło. Wszystkie składniki energicznie wyrobić tak by powstała nam jednolita kulka z ciasta, którą owijamy w folię aluminiową i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Następnie do dwóch miseczek żaroodpornych o średnicy ok. 12 cm przekładamy po połowie pestki granatu oraz demererę. Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części. Na tarce o dużych oczkach ścieramy kruszonkę do miseczek.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200C i pieczemy nasz deser przez ok. 25-30 minut do zbrązowienia kruszonki. Gdyby było zbyt kwaśne można jeszcze oprószyć pudrem z wierzchu.
Smacznego :-)
niedziela, 30 listopada 2008
Granat pod kruszonką
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
Odwiedzam
Archiwum bloga
-
▼
2008
(103)
- ► października (25)
-
▼
listopada
(15)
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka na gałązce
- 湯 zupa
- Już wkrótce świętomarcińskie rogale z moich rodzin...
- Rogale świętomarcińskie
- Zakrapiane kulki
- Giambotta
- Frytki z patatów
- "Le Beaujolais Nouveau est arrivé!" czyli poszukiw...
- Benedyktyńskie Kurcze Pieczone
- Rosół
- Zapomniane święta - Katarzynki
- Spätzle - kuchnia dla narciarzy
- Granat pod kruszonką
- Tureckie kuleczki w sosie czosnkowym
-
►
2009
(53)
- ► października (5)
2 komentarze:
Bardzo fajny przepis tylko czy całość nie będzie zbyt kwaśna?
Cieszy mnie, że się podoba, a co do smaku to słodka demerara równoważy smak granatu także całość wychodzi super:-)Polceam
Prześlij komentarz