Kiedy planuję wyjście z domu, a wiem że w tym czasie powinnam przygotować nam obiad, wtedy przygotowuję pizzę i nie mam tu na myśli kupna gotowego spodu pizzy, na którym rozkładamy tzw. przegląd tygodnia ale samodzielnie zrobione ciasto.
Ile razy wpadamy do domu, żeby później wyjść szybko na zakupy możemy wykorzystać ten przepis na pizzę, a po powrocie nagrzać piekarnik i gotowe.
O takich przepisach myślę sobie czasami, że robią się same, a my w tym czasie możemy zająć się czymś innym, nie koniecznie kuchnią.
Składniki ciasta:
400g mąki
1 łyżeczka soli
20 g drożdży (ja używam często drożdży instant – 1 opakowanie)
250 ml. letniej wody
3-4 łyżki oleju
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i mieszamy składniki wygniatając ciasto.
Ciasto zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, a w tym czasie robimy wszystko na co mamy ochotę.
Sos :
1 cebula (zeszklić)
1 puszka pomidorów w kawałkach
2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
3 łyżki koncentratu
pieprz i sól do smaku
1 czubata łyżeczka oregano
Wszystko połączyć z zeszkloną cebulą i podgrzewać 5 min.
Dodatki:
oczywiście mogą być wg uznania
Ja użyłam:
1 puszka kukurydzy
250 g sera mozzarella
Jak widać moja pizza nie atakowała mnogością dodatków.
Przygotowanie takiego obiadu jest na pierwszy rzut oka strasznym zamieszaniem, ale jak się sami przekonacie zrobienie domowej pizzy wcale nie jest trudne i czasochłonne.
Kiedy już załatwimy swoje sprawy ;-) ciasto dzielimy na 4 części rozwałkowujemy cieniutko na placki o średnicy ok. 25 cm, nagrzewamy piekarnik, smarujemy ciasto sosem, układamy dodatki i gotowe.
Tą pizzę piekę na kratce w temperaturze 250 stopni przez 15 min. (zazwyczaj w 2 turach)
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz