poniedziałek, 9 lutego 2009
Pieczone jabłko z konfiturą
Kiedy w niedzielne popołudnie dopadnie Was wilczy apetyt na coś słodkiego, a w tajemniczej szafce brak słodkiej czekolady, w słoiku z ciastkami jakieś dziwne siły zasiały spustoszenie, z ratunkiem przychodzi stary jak świat deser. Wygląda chyba nie najgorzej ;-) a przy odrobinie fantazji można z nim zrobić wszystko.
Składniki:
1 jabłko
2 łyżeczki konfitury, którą lubimy
3 łyżeczki cukru na karmel
Przygotowanie:
Z jabłka wycinamy środek. Wkładamy konfiturę (ja zostawiam kawałek jabłka, żeby zapchać dziurkę na dole, w przeciwnym razie ciepła konfitura może postanowić o szybkiej ucieczce z jabłka) Jabłko piekę ok. 15 minut w piekarniku. Pod koniec pieczenia robię karmel i trochę się nim bawię układając na górze upieczonego jabłka. A później już tylko cisza, chrupanie i już nie chce mi się słodkiego ;-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Blog jest mojego autorstwa i podlega prawu autorskiemu.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 115. 1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2, ograniczenia wolności albo grzywny.
Odwiedzam
Archiwum bloga
-
►
2008
(103)
- ► października (25)
3 komentarze:
nie najgorzej? wygląda absolutnie pysznie!
lubie pieczone jabłka. akurat mam w domu takie strasznie twarde co to nikt ich nie chce gryźc, to może je zapiekę :-)
Myślę, że takie twarde mogą być jeszcze smaczniejsze tym bardziej jeśli są kwaśne.
Może trzeba będzie je tylko chwilę dłużej potrzymać w piekarniku.
Nie napisałam, że piekę je w temperaturze 220 stopni ;-)
Wygląda fantastycznie :) Też lubię robić takie karmelowe konstrukcje na swoich deserach :)
Pozdrawiam gorąco :)
Prześlij komentarz